{{weatherData.name}} {{weatherData.weather.main}} ℃ {{weatherData.main.temp}}

دو اثر از "سهراب سپهری"، یک اثر از "کمال الملک" و یک نقاشی از "ناصرالدین شاه قاجار" در موزه نظامی انزلی

قاچاق نقاشی با لنج! نیروی دریایی دو اثر هنری را نجات داده است

قاچاق نقاشی با لنج! نیروی دریایی دو اثر هنری را نجات داده است
کدخبر : 346

گویا چند سالِ پیش دو اثر از سهراب سپهری توسط مرزبانان کشف و ضبط شده است. این دو اثر اکنون در موزه‌ی نظامی بندر انزلی به نمایش در آمده اند. گنجینه آثار هنری این موزه متنوع اند و علاوه بر دو اثر از سهراب سپهری، یک اثر از کمال الملک و یک نقاشی از ناصرالدین قاجار نیز در این گنجینه دیده می‌شود. گفته می شود این موزه صاحب آثار هنری ارزشمند دیگری هم هست که بیشتر در دورانِ رژیم گذشته خریداری شده اند. مسئولین این موزه می گویند بررسیِ این فهرست و نمایش خصوصی آثار هم امکان پذیر است اما فهرست دقیقی در اختیار اقتصاد هنر آنلاین قرار داده نشد. مسئولان موزه معتقدند آثار هنری موزه در شرایط مطلوبی نگهداری می شود.

اقتصاد هنر آنلاین-مه سیما شکریان؛ "کاوه محمدی" کارشناس ارشد میراث فرهنگی و کارمند کارشناس موزه می گوید؛ آثار سهراب سپهری تا سال 1396 روی دیوار موزه آویخته بود و شرایط مناسبی نداشت، اما هم اکنون و بعد از حضور و مدیریتِ "ناخدا یکم پوربافرانی" که خودشان به نگهداری میراث فرهنگی توجه ویژه نشان می دهند، آثار سپهری در محفظه‌ی شیشه‌ای(ویترین) تغییر وضعیت پیدا کرده و به صورت جداگانه نگهداری می‌شود. گفته می‌شود، آثار سهراب سپهری زمانی که به صورت قاچاق از ایران خارج می‌شده، توسط واحدهای گشت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب‌های خلیج فارس کشف شده است. گویا قاچاقچیان مشغولِ خارج کردنِ غیر قانونیِ این آثار از مرزِ آبی (واحتمالا بردنشان به کشورهای عربی) بوده اند. این نوع از قاچاق نیازمند بازنگری و تحقیقات بیشتر و بررسی های جداگانه است. گویا این آثار بعد از کشف و ضبط به مرکزِ تهرانِ نیروی دریایی و بعد به موزه‌ی نظامی بندر انزلی فرستاده شده اند. اما تا آنجایی که به نیروی دریایی و مسئولان موزه مربوط می شود آنها در حفظ و نگهداری این آثار کوشیده اند. با این حال از محلِ فروش اولیه، علت و مقصد قاچاق و صاحبان اصلی این آثار اطلاعاتی در دست نیست و صحت و اصالت این آثار توسطِ کارشناسانِ هنرهای تجسمی بررسی نشده است.

آقای محمدی به عنوانِ یک کارشناسِ میراث فرهنگی صحتِ این آثار را از منظرِ تخصص خود تایید کرده اند اما این آثار و همچنین باقی آثار هنری این گنجینه ارزشگذاری مالی نشده اند. ایشان معتقدند این آثار ارزش فرهنگی بالایی دارند اما ارزش گذاری مالی آنها کار درستی نیست. خوشبختانه مسئولان موزه در حفظ آثار هنری و تاریخی کشور جدی هستند و موزه و محتویات آن همگی دارای بیمه هستند. به گفته کارشناس ارشد میراث فرهنگی، موزه نیروی دریایی انزلی، با توجه به فضای امنی که دارد از آثار هنری خوب نگهداری می‌کند و دلیل نگهداری آثار به این ارزشمندی در موزه به دلیل امنیت بالای فضای موزه است. مسئولان موزه می گویند بودجه‌ی جداگانه ای برای خرید آثار هنری در اختیار ندارند و برنامه ای برای توسعه‌ی گنجینه در دستورٍ کارشان نیست اما نیروی دریایی با میراث فرهنگی همکاری نزدیکی دارند و موزه‌ی انزلی هر از گاه میزبانِ نمایشگاه های فرهنگی متنوعی هم هست.

 به نظر می رسد آثارِ هنریِ مهمِ موزه نیازمندِ ارزشگذاری و تایید اصالت توسط کارشناسانِ هنرهای تجسمی هم باشند و کارشناسان و مدیران موزه هم از حضور و همکاری اساتید و کارشناسانِ هنری استقبال می‌کنند.

"موزه نظامی انزلی" در "کاخ میان پشته"  قرار دارد. ساختمان  این موزه سال  1315 ساخته شده است و ساختمانش ارزش تاریخی دارد. این کاخ در حال حاضر موزه نظامی است و در کنارِ آثار هنری، انواع سلاح‌های گرم وسرد (از زمان صفویه تا کنون) در معرض دید عموم قرار دارد.

موزه ها و گنجینه های کوچک در سطح ایران به شکل پراکنده و در تمامِ شهرها وجود دارند و هر کدام صاحب تعدادی از آثار هنری و ملی کشور هستند. اقتصاد هنر آنلاین بر اساسِ وظیفه‌ی رسانه ای خود تلاش می کند این گنجینه ها را شناسایی، و امور حرفه ای همچون "شرایط نگهداری، بیمه، ارزشگذاری و..." را شفاف سازی کند.

20190708_115340

 

20190708_115357

 

 

karkan.ir_0194

ارسال نظر:

  • پربازدیدترین ها
  • پربحث ترین ها