{{weatherData.name}} {{weatherData.weather.main}} ℃ {{weatherData.main.temp}}

چاپ عکس‌های سولماز دریانی بدون اجازه‌ی او در ایندی پندنت

حدود سرقت هنری کجاست؟

حدود سرقت هنری کجاست؟
کدخبر : 578

"سولماز دریانی" عکاس ایرانی است که از سال 2014 شروع به جمع آوری مجموعه عکس از دریاچه ارومیه کرده است. دریانی، در مجموعه عکس‌هایش به نقش خشک شدن دریاچه ارومیه در زندگی مردم آن منطقه پرداخته. در سال 2015 عکس‌ او توسط "لئوناردو دیکاپریو" در فضای مجازی بازنشر شد که توجه‌های زیادی را به خود جلب کرد. به تازگی اما بدون اجازه‌ی او عکس‌های مربوط به دریاچه‌ی ارومیه‌ی این هنرمند در وبسایت "ایندی پندنت" منتشر شده است.

اقتصاد هنر آنلاین- شفق ابوسبا: "سولماز دریانی" مجموعه‌ی عکس دریاچه ارومیه را پروژه‌ای بلند مدت می‌داند که قصد دارد آن را تا سال‌ها ادامه دهد.عکس‌های او در مجلات و نشریات بین‌المللی زیادی چاپ شده‌اند که به گفته‌ی او این نشریات یا محیط زیستی بوده‌اند یا مجلات تخصصی عکاسی و تا به‌حال با هیچ رسانه یا خبرگزاری همکاری نداشته است. اما به ‌صورت اتفاقی متوجه می‌شود که عکس‌هایش توسط "ایندی پندنت" فارسی بدون اجازه‌ی او منتشر شده‌اند.

دریانی در این مورد به اقتصاد هنر آنلاین گفت: "بعد از آن که عکس من توسط "دیکاپریو" بازنشر شد بسیاری از روزنامه‌ها و مجلات ایرانی عکس را بدون اجازه چاپ کردند. حتی در مواردی عکس را کراپ کرده بودند ولی من نمی‌توانستم اعتراضی کنم چرا که قوانین کپی رایت در ایران وجود ندارد. اما با رسانه‌های مستقر در خارج از ایران تا به حال با چنین چیزی روبرو نشده بودم".

واکنش اولیه این عکاس ایرانی در رابطه  با نشر عکس‌ها بدون اجازه‌ی او، نوشتن رشته توئیت در توئیتر و اطلاع رسانی از طریق شبکه‌های اجتماعی به زبان فارسی و انگلیسی بوده است. "ایندی پندنت" نشریه‌ای انگلیسی است و بخش فارسی آن هم زیر نظر دولت انگلستان است. با اطلاع رسانی در فضای مجازی سردبیری ایندی پندنت فارسی اعلام می‌کند که این عکس را نه از وبسایت "سولماز دریانی" که در آن نوشته شده تحت قوانین کپی رایت است که از سایت یکی از خبرگزاری‌های ایرانی برداشته‌اند. بعد از آن نام او را به‌عنوان عکاس در کنار عکس‌های مننتشر شده درج می‌کنند.

دریانی در این مورد می‌گوید: "خواسته من این بود که عکس‌ها به طور کامل از وبسایت این خبرگزاری حذف شود. نه تنها آن‌ها را پاک نکردند بلکه با نوشتن اسم من در کنار آن‌ها گفتند حقوق شما دیگر رعایت شده. در صورتی که به هیچ عنوان نمی‌خواهم عکس‌هایم در رسانه‌ای که خط مشی سیاسی آن را با خودم در تناقض می‌بینم و به هیچ شکلی آن را قبول ندارم چاپ شود".

در حال حاضر او از طریق قانونی در انگلستان در حال پیگیری این پرونده است. نامه‌ای حقوقی را به نگارش درآورده و برای ایندی پندنت انگلیسی و فارسی فرستاده. ایندی پندنت انگلیسی در جواب این نامه گفته است که بخش فارسی آن مستقل است و فقط تحت لیسانس این رسانه کار می‌کند و سردبیر بخش فارسی "کاملیا انتخابی‌فرد" باید پاسخگو باشد که به گفته "دریانی" تا امروز جوابی از بخش فارسی این رسانه دریافت نکرده است.

دریانی تاکید می‌کند که هیچ ادعای مادی از این خبرگزاری ندارد و فقط می‌خواهد این عکس‌ها از سایتشان پاک شوند. قوانین کپی رایت در کشورهای مختلف متفاوت است و میزان سختگیری برای حقوق مولف در هر کجا به یک اندازه است. این عکاس می‌گوید: "فکر می‌کردم اگر در کشوری مثل انگلستان این اتفاق پیش بیاید حقوق من رعایت می‌شود اما متاسفانه اینجور نیست. تا جایی که توان مبارزه داشته باشم و امکانات مالی‌ام اجازه بدهد این پرونده را پیگیری خواهم کرد هر چند که ممکن است بسیار زمان‌بر باشد و هزینه‌های آن خیلی بالا باشند".

در آخر او عنوان کرد: "اعتراض را حق خودم می‌دانم و فکر می‌کنم با اینکه قوانین کپی رایت در ایران وجود ندارد همه‌ی هنرمندان ایرانی هم باید حداقل این حق را برای خودشان قائل باشند. هنرمندان برای آثارشان وقت و هزینه می‌گذارند و طبیعی است که بخواهند حقوقشان رعایت شود. این حق من است که انتخاب کنم کارم در چه جایی دیده شود و در چه جایی دیده نشود".

 

ارسال نظر:

  • پربازدیدترین ها
  • پربحث ترین ها