{{weatherData.name}} {{weatherData.weather.main}} ℃ {{weatherData.main.temp}}

مراکز تجاری محکوم به سکوت یا تغییر

مراکز تجاری محکوم به سکوت یا تغییر
کدخبر : 757
مترجم: ساناز طایفه

امروزه  مراکز تجاری توانایی گذشته را برای ایجاد فضاهای منفعل با هدف  مشخصی به نام  « خرید کالا »  از دست داده اند. نیاز امروز به گونه ایست که آنها می بایست تبدیل به فضاهای جذابی شوند، مکانی که هر فرد فعالیت های مختلف و سرگرمی های متفاوت خود را در آن تجربه کند. در غیر اینصورت، این گونه مکان ها بسیار سریع  تاریخ مصرف شان تمام شده و به یادگاری های روزهای خوش تبدیل می شوند. این مسئله به نوعی یک نابهنگامی تاریخی ست که دیگر پاسخگوی عموم، مصرف کنندگان و خرده فروش ها نمی باشد.

به عنوان مثال : Randall Park Mall که به عنوان بزرگترین مرکز خرید جهان در ۱۱ اوت  ۱۹۷۶ در اوهایو آمریکا با بودجه ای نزدیک به ۱۷۵ میلیون دلار ساخته شد، در فاصله ی کوتاهی تا سال ۲۰۰۰ رقابت خود را با دیگر مراکز تجاری از دست داد و نزدیک به ۹۲ درصد از واحد های تجاری اش بسته شد. این در حالیست که، در سال ۲۰۱۷ سایت تجارت الکترونیکی آمازون که به عنوان یکی از بزرگترین سایت های فروش اینترنتی در دنیا مشغول بکار می باشد، با اعلام راه اندازی یک مرکز توزیع  با متراژ ۸۰ هزار متر مربع در همان مکان نشان داد که امروزه خرید آنلاین بسیار رقابتی تر از خرید در مراکز تجاری شده است.  با اینحال، نمی توان گفت تمامی  مراکز  بزرگ  تجاری دنیا، به  این  سرنوشت  دچار می شوند .

مراکز خرید مانند هر شکل خرده فروشی، محکوم به ناپدید شدن نیستند و برای جلوگیری از این اتفاق، آنها مجبور به ابداعات و خلاقیت های متفاوت می باشند. به عنوان مثال،  در ژوئن ۲۰۱۸ مراکز تجاری زنجیره ای West-Field( شناخته شده در لندن- انگلستان) هدف و مقصد ده سال آینده ی خود را (۲۰۲۸) رونمایی کردند. در این طرح، مراکز خرید را به میکرو ( خرده ) شهرهایی که بیش از اندازه با هم در ارتباط هستند، عنوان کرده است. در این چشم انداز، راهروهای مراکز تجاری مجهز به هوش مصنوعی می باشند و  دستیابی به اسکنرهای چشمی  با هدف منحصر کردن بازدید هر شخص،  فرایند خرید را به گونه متفاوت و جدید عملی خواهد کرد. همچنین با خلق اتاق های پرو هوشمند شرایط خاص را به خریدار بالقوه ارائه می دهد.

اما چالش واقعی،  خلق دوباره ی خرده فروش هاست. امروزه فروشگاه ها تنها به ویترین هایی تبدیل شده اند که با استفاده از آن ها، تولید کنندگان و برندها، فرایند ایجاد هر محصول را به نمایش می گذارند.

در تابستان ۲۰۱۸، West-Field  پیشتاز گسترش فضای جدید مراکز تجاری در آینده در شهر لندن شد.

شرکت تجارت الکترونیک چینی علی بابا  که در سپتامبر ۲۰۱۴، سه میلیارد دلار ارزش گذاری شد، نیز با کار کردن بر روی کانسپت More Mall گامی به سوی ورژن جدید مراکز تجاری آینده نهاد. نیتجه ی این فعالیت بازگشایی مرکز تجاری پنج طبقه ای در شهر Hangzhou چین می باشد. با گردهمایی تکنولوژی های جدید مانند صندوق های پرداخت اتوماتیک چهره ی جدیدی از مرکز تجاری را ارائه می دهد.

در اکثر موارد، مراکز خرید به دلیل تجارت آنلاین از بین نمی روند. در عوض آنها به تحکم فروشگاه های آنلاین کمک می کنند.

بزرگترین شرکت متخصص در مدیریت مراکز خرید آمریکا با نام Simon Property Group ، محصول جدیدی که همان بستر خرده فروشی  مقیاس پذیر می باشد با نام  Edit  یا همان « ویرایش » را راهی  بازار کرده است . این محصول شامل فضای Pop-Up برای استارت آپ ها در زمینه تجارت الکترونیک است که بطور فزاینده ای مشتاق حضور فیزیکی برای محصولات خود در فروشگاهها می باشد.

برخی از مراکز خرید، توانایی نوزایی را دارند اما آنچه که مسلم است  در عین حال بسیاری دیگر نابود می شوند. دلیل آن بسیاد ساده است. امروزه  نیازها و توقع های مشتریان تغییر کرده است . این امر در حالیست که مراکز تجاری زیادی که در گذشته ایجاد شده اند همچنان با همان ایده های قبلی مسیر خود را ادامه می دهند.

مابین سال های ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۷ در کشورهای توسعه یافته تعداد مراکز تجاری چهار برابر افزایش داشته است. در دهه ی هفتاد وجود فروشگاه در نزدیکی منزل کارآمد و چه بسا ضروری بود در حالیکه امروزه ، با ظهور اینترنت و تلفن های هوشمند دیگر نیازی به دسترسی نزدیک، سریع و فیزیکی به محصولات  وجود ندارد. شما می توانید از هر مکانی و در هر زمان سفارش کالای مورد نیازتان را بدهید و با فاصله ی کوتاهی آنرا درب منزل تحویل بگیرید و یا حتی کالای دریافت شده را به هر دلیلی دوباره به فروشگاه بازگردانید.

باید قبول کرد که تلفن تبدیل به دروازه ای برای دنیای دیجیتال مارکتینگ شده است.

Daniel Hurwitz دانیل بی. هورویتز بنیانگذار و مدیرعامل Raider Hill خلاصه ی این مبحث را در جمله ای بیان داشته است. او می گوید :  ما بیش از حد ساخته ایم اما به اندازه ی کافی خراب نکرده ایم!

برای نتیجه گیری، باید گفت مراکز خریدی که از این پاکسازی تکنولوژی جان سالم به در برده اند، دیگرا منحصرا مکانی برای خرید کالا نمی باشند. رستوران ها، سرگرمی های متفاوت و مکان های تفریحی ماهیت آن ها را تغییر داده است و مقوله ی خرید تنها به عنوان یک تکمیل کننده ی کمی سرگرم کننده تر  به این مجموعه اضافه شده است. یا بهتر  است بگوییم امروزه خرید لزوما اولین و اصلی ترین دلیل برای رفتن به مراکز تجاری نیست.

از این گذشته، با توجه به مطالب ذکر شده، سوال اصلی این است که آیا مراکز خرید نماینده ی بازارهای مدرن می باشند؟

به عنوان مثال: بازارهای عمده مانند بازار بورس هزار ساله ی لندن از زمان طلوع خرده فروشی وجود داشته است و توانسته با گذشت زمان خود را مورد تکامل قرار داده و با تغییر و تحول ایجاد شده خود را وفق دهد. پس  با این وجود، دلیل از بین رفتن و فراموشی  مراکز خرید  چیست؟

 

منبع: مجله اینترنتی 24 juin 2018, Forbes
ارسال نظر:

  • پربازدیدترین ها
  • پربحث ترین ها