همه چیز درباره گرانترین فیلم «مارول» : « انتقام جویان: عصر اولتران» با بودجه ۴۹۵ میلیون دلار!

امروزه فیلمها با بودجههای بسیار عجیب و غریب ساخته میشوند به خصوص آن دسته از فیلمها که ساختشان نیازمند جلوههای ویژه و امکانات گرانقیمت است. تقریبا تمامی سری فیلمهای مارول در این دسته از آثار قرار میگیرند، امادر آن میان هم فیلمها با هم اختلاف هزینه فراوانی دارند.
طبق گزارشی که از خبرگزاری فوربز (Forbes) موجود است، برای ساخت فیلم انتقامجویان: عصر اولتران بودجه هنگفتی حدود ۴۹۵ میلیون دلار صرف شده بود. البته اگر بودجه فیلم عصر اولتران نسبت به فیلمهای جنگ ابدیت (Infinity War) و آخر بازی (Endgame) در رتبه بالاتری قرار میگرفت جای تعجب داشت؛ ناگفته نماند که اختلاف بودجه فیلم انتقامجویان: عصر اولتران با دو فیلم دیگر تقریباً بیش از ۱۰۰ میلیون دلار بود.
اگر به تماشای فیلم انتقامجویان: عصر اولتران بنشینید، احتمالا تشخیص اینکه بودجه ۵۰۰ میلیون دلاری کجا بهکار گرفته شده برایتان ساده نخواهد بود؛ به خصوص که نسخه قبلی انتقامجویان فیلم بسیار بهتری از لحاظ ساخت بهنظر میرسید. با این حال، جدیدترین فیلمهای MCU روی صحنههای صوتی (soundstages) فیلمبرداری میشوند. استفاده از صحنههای صوتی میلیونها دلار در بودجه ساخت فیلم صرفهجویی میکند، اما فیلم عصر اولتران در نقاط مختلفی از جهان از جمله ایتالیا، بریتانیا و آفریقای جنوبی فیلمبرداری شد، به همین دلیل بیشتر بخش بودجه نیز خرج هزینههای رفت و برگشت عوامل و دردسرهای فیلمبرداری خارج از صحنههای صوتی شد.
«انتقام جویان: عصر اولترون» سه سال پس از اکران موفقیتآمیز انتقام جویان- فیلمی که لقب پرفروشترین فیلم تاریخ سینما را به خود گرفته- بر پردهی سینماهای جهان به نمایش درآمده است. این یکی از عظیمترین فیلمهایی است که تاکنون ساخته شده؛ فیلمی که همهی بلاک باسترهای ۲۰۱۵ باید سرِ تعظیم در برابر آن فرود بیاورند. مارول بار دیگر همهی سوپر قهرمانان خود را دور هم جمع کرده تا ضیافتی پرشکوه برای عشاق سینمای اکشن برپا کند.
استارک این رویا را در سر دارد که با استفاده از «اولترون» بتواند برای همیشه صلح و آرامش را در کرهی زمین برقرار کند تا به این ترتیب دیگر هیچ نیازی به گروه انتقامجویان نباشد و اعضای آن بتوانند بیآنکه احتیاجی به تواناییهای خارقالعادهشان باشد زندگی شاد و معمولیای را در پیش بگیرند. اما متأسفانه روند کار طوری پیش میرود که بر اثر وقوع پارهای اشتباهات، «اولترون» تبدیل به یک مخلوق بسیار قدرتمند و هوشمند میشود. حال این روباتِ از کنترل خارج شده (با صدای جیمز اسپیدر) برای خودش برنامههای شرورانهای دارد و در صدد این است که همهی انسانها را نابود و نوع بشر را از روی کرهی زمین برای همیشه نیست و نابود کند. حالا باز به عهدهی گروه انتقامجویان است که این تهدید تازه را برطرف کنند.
انتقام جویان: عصر اولترون در قیاس با انتقامجویان (۲۰۱۲) بسیار متوازنتر بهنظر میرسد. تنوع کاراکترها در قسمت دوم بیشتر از قسمت اول است و به هر کاراکتر سهم مناسبی برای عرضه کردن خویش داده شده است. علاوه بر این توازن هوشمندانهتری میان داستان فیلم و صحنههای اکشن آن وجود دارد. فیلم چند کاراکتر تازه را معرفی کرده، هر چند که تمرکز اصلیاش بر روی ایجاد اکشن و سرگرمیسازی است.
داستان عصر اولترون ساده و کلیشهای است اما قهرمانان فیلم از پرداخت کاملتری برخوردارند به طوری که نمیتوان آنها را کاراکترهایی تکبُعدی لقب داد. در قسمت دوم میان هالک و ناتاشا یا همان بیوهی سیاه (اسکارلت جوهانسون) یک رابطهی رومانتیک برقرار شده. این رابطه، گرچه خیلی بسط پیدا نکرده، اما توانسته تا حدی بر وجوه انسانی قصهی فیلم اضافه کند. در مجموع باید اذعان کرد که گروه بازیگران فیلم با کاریزمایی که دارند هرگز اجازه نمیدهند که فیلم دچار افت بشود. قهرمانان قصهی فیلم در لحظاتی وجوه تیرهتر شخصیت خود را برملا میکنند اما این لحظات چندان طولانی نیست و دیری نمیگذرد که همان سوپرقهرمانهای بذلهگو و بشاش همیشگی رخ مینمایند.
جاس ویدون، فیلمنامهنویس توانمندی است. در عصر اولترون میتوان انبوهی از تکگوییهای جالب و تاملبرانگیز را که از زبان کاراکترهای فیلم جاری میشود، شنید. ویدون در نوشتن این نوع جملات پرنیش و کنایه استاد است اما باید پذیرفت که بارِ طنز فیلم نسبت به قسمت اول اندکی سبکتر است. عصر اولترون به روال بسیاری از فیلمهای قسمت دوم، قسمت اول خود را دست انداخته و به اصطلاح جدیت برادر بزرگترش را به ریشخند گرفته است.