{{weatherData.name}} {{weatherData.weather.main}} ℃ {{weatherData.main.temp}}

آشنایی با فستیوال آمستردام

آشنایی با فستیوال آمستردام
کدخبر : 4917
مترجم: محمد براتی

امروزه با توجه به بالا رفتن اهمیت فیلم‌های مستند، نیاز به جشنواره‌های بین المللی مستقل برای به نمایش گذاشتن این آثار نیز بالطبع بالا رفته است. از این رو، جشنواره بین المللی مستند آمستردام از سال ۱۹۸۸ و با فروش سالانه بیش از ۲۵۰هزار بلیط سینمایی، یکی از بهترین عرصه‌های رقابت برای سازندگان این فیلم‌ها و شناساندن آن‌ها به شمار می‌رود.

 
فیلم مستند از آن دسته آثاری است که می تواند در برگیرنده جوانب بسیاری باشد. از یک سو فیلم مستند از ابزار هنری سینما بهره می گیرد و فرمی هنری دارد و از سوی دیگر می تواند در محتوا به موضوعات نامنتاهی از علوم اجتماعی گرفته تا تاریخ نگاری و موضوعات گسترده علوم تجربی بپردازد. 
امروزه از طرفی با در نظر گرفتن باز شدن بی حد و حصر پای سینما و آثار سینمایی به دنیای ما و دسترسی بی دردسر و آسان به آن و از طرفی سهولت انتقال بیشترین محتوا در کمترین زمان از طریق هنر سینما به مخاطبان، شاید بتوان گفت که فیلم مستند به شکل گسترده ای در حال بازکردن جایگاه خود میان وسایل انتقال دانش می باشد. 
از این رو و با در نظر آوردن اهمیت سینمای مستند در دنیای امروز ماست که نیاز به جشنواره هایی بین المللی، مستقل و ویژه برای به نمایش گذاشتن و شناساندن آثاری از این دست در عرصه جهانی، بیش از پیش احساس می شود؛ امری که از سال ۱۹۸۸ در شهر آمستردام و در جشنواره بین المللی مستند آمستردام (IDFA) به نحوی شایسته مورد توجه قرار گرفته است، به گونه‌ای که این جشنواره اکنون با به نمایش درآوردن سالانه بیش از ۳۰۰ فیلم و فروش بیش از ۲۵۰ هزار بلیط سینما، به عنوان بزرگترین جشنواره بین المللی فیلم مستند جهان شناخته می شود.  
جشنواره بین المللی مستند آمستردام به گفته خود رسالتش را در نمایش « آثاری با درون مایه ای از مسائل بغرنج اجتماعی که نمایانگر روح زمانه ای که در آن ساخته شده اند، می باشند » قرار داده است. این جشنواره علاوه بر نمایش آثار مستند، میزبان جلسات بحث و بررسی، فاروم ها و کارگاه هایی نیز می‌باشد. از سال ۲۰۰۷ به بعد جشنواره بین المللی مستند آمستردام بخش ویژه ای با نام داک لب را نیز به برنامه های خود اضافه کرده است که در آن به نمایش آثار تعاملی روایی  و غیر تخیلی می پردازد. 
 
جشنواره بین المللی مستند آمستردام همچون دیگر جشنواره های معتبر بین المللی شامل بخش های متنوع و متفاوتی است که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
 
۱. مستند هلند
در این بخش همانطور که اسم آن مشخص است تمرکز بر روی آثار مستند ساخته شده در داخل کشور هلند میباشد. در نهایت هیئت داوران جشنواره جایزه ای ۷۵۰۰ یورویی به مستند برتر در این بخش اهدا می کنند. 
 
۲. مستند بلند
در این بخش جایزه ای به ارزش ۱۵ هزار یورو توسط هیئت داوران به مستندهایی با طول زمان پخش بیش از ۷۰ دقیقه اهدا می شود.
 
۳. مستند نیمه بلند
در این بخش جایزه ای به ارزش ۷۵۰۰ یورو توسط هیئت داوران به مستند برگزیده با طول زمان پخش بین ۴۰ تا ۷۰ دقیقه اهدا می شود.
 
۴. مستند کوتاه
در این بخش جایزه ای به ارزش ۵ هزار یورو توسط هیئت داوران به مستند برگزیده با طول زمان پخش کمتر از ۴۰ دقیقه اهدا می شود. 
 
۵. اولین حضور
در این بخش به بهترین مستند ساخته فیلم سازانی که اولین تجربه مستند سازی خود را تجربه می کنند جایزه ای به ارزش ۱۰ هزار یورو توسط هیئت داوران اهدا می شود. فیلم های حاضر در این بخش باید در رده فیلم های بلند با طول زمان پخش بیش از ۷۰ دقیقه قرار گیرند. 
 
۶. مستند دانشجویی
در این بخش به بهترین مستند بدست آمده از دانشجویان آکادمی های فیلم سازی از سراسر جهان جایزه ای به ارزش ۵ هزار یورو توسط هیئت داوران اهدا می شود. دانشجویان تنها می توانند در این بخش حضور پیدا کنند و فیلم هایی با طول پخش های متفاوت می توانند وارد رقابت شوند. 
 
۷. کودکان و مستند
در این بخش فیلم های ساخته شده برای مخاطب کودک و نوجوان تا ۱۳ سال سن، با هر طول زمان پخشی با یکدیگر به رقابت می پردازند. 
 
۸. جایزه تماشاگران VPRO
در این بخش به مستند برگزیده بر اساس رای تماشاگران جایزه ای به ارزش ۵ هزار یورو اهدا می شود. 
 
۹. جایزه حقوق بشر آمستردام
در این بخش جایزه ای به ارزش ۲۵ هزار یورو به مستندی که به بهترین وجه به وضعیت حقوق بشر پرداخته است تعلق می گیرد. 

 

بخش های غیر رقابتی:
۱. اساتید
در این بخش جشنواره بین المللی مستند آمستردام به نمایش آخرین آثار مستند، مستندسازان مشهور می پردازد.
 
۲. بهترینِ جشنواره ها
در این بخش به مستندهایی که در جشنواره های دیگر در طول سال واکنش های بسیاری برانگیخته اند پرداخته می شود. 
 
۳. پاناروما
در این بخش جشنواره بین المللی مستند آمستردام به نمایش آثاری از سراسر جهان که از لحاظ فرمی و محتوایی تفکر برانگیز می باشند، می پردازد. 
 
۴. پاراداکس
آثار به نمایش در آمده در این بخش فراتر از فرم سنتی آثار مستند رفته و در میان حدود فیلم و هنر، حقیقت و خیال، روایت و طراحی، قرار می گیرند. 
 
۵. فرانتلایت
این بخش شامل مستندهایی است که به بررسی، نمایش و چارچوب بندی روایاتی که راهی به شبکه های اجتماعی مرسوم باز نکرده اند، یا بررسی موضوعات مرسوم با دقت و عمقی بیشتر، می شود. 
 
۶. لومینوس
فیلم های این بخش تجربه ای بیشتر سینماتیک را برای بینندگان به ارمغان می آورند. این فیلم ها بیشتر داستان و کارکتر محور می باشند. 
 
۷. مستند موسیقی
نمایش بسیاری از فیلم های به نمایش درآمده در این بخش همراه با اجرای موسیقی زنده می باشد. 

 

شرایط و زمانبندی ارسال فیلم به جشنواره
جشنواره بین المللی مستند آمستردام هر ساله از اواخر آبان ماه شروع به کار کرده و برای ۱۲ روز ادامه پیدا می کند. علاقه مندان به حضور در این جشنواره می توانند از برای فیلم های تکمیل شده از ۱۰ مرداد تا ۱۰ اردیبهشت سال بعد تا ۱۱ اردیبهشت ماه و برای فیلم های تکمیل شده پس از ۱۰ اردیبهشت ماه تا ۱۰ مرداد سال جاری به سایت جشنواره بین المللی مستند آمستردام به آدرس https://www.idfa.nl/ مراجعه کنند.
 
قوانینی که باید قبل از ارسال فیلم به جشنواره بدانید
۱. آثار پذیرفته نشده در جشنواره نمیتوانند با تصحیحاتی دوباره ثبت نام شوند یا برای سال آینده جشنواره ارائه شوند
۲. آثار بلند باید بیش از ۷۰ دقیقه طول زمان پخش داشته باشند
۳. آثار نیمه بلند باید بین ۴۰ تا ۷۰ دقیقه طول زمان پخش داشته باشند
۴. آثار کوتاه باید زیر ۴۰ دقیقه طول زمان پخش داشته باشند
۵. تنها آثاری که اکران اول خود را در سطح جهانی، اروپایی و بین المللی تجربه می کنند می توانند در جشنواره حضور بیابند و اولویت با فیلم هایی است که اولین اکران جهانی خود را تجربه می کنند. 
۶. جشنواره بین المللی مستند آمستردام حداکثر دو حضور در جشنواره های دیگر را قبول می کند
۷. آثاری که پیش از این از طریق فضای مجازی در دسترس قرار گرفته اند نمی توانند در جشنواره حضو پیدا کنند. 
۸. فیلم های ثبت نامی به زبان های دیگری جز انگلیسی باید با زیرنویس انگلیسی ارائه شوند.
هزینه ها
هزینه ثبت آثار در جشنواره بین المللی مستند آمستردام برای تمامی آثار ارائه شده ۵۰ یورو می باشد
نحوه ارسال آثار به جشنواره
برای ارسال آثار خود به جشنواره بین المللی مستند آمستردام می توانید آثار خود را بر روی سایت ویمئو بارگزاری کرده و لینک آن را از طریق فرم ثبت نام در اختیار جشنواره قرار دهید. 
پس از پذیرش آثار نیز لازم است تا آثار پذیرفته شده را به فرمت DCP به جشنواره ارسال نمایید. 


 

ارسال نظر:

  • پربازدیدترین ها
  • پربحث ترین ها