{{weatherData.name}} {{weatherData.weather.main}} ℃ {{weatherData.main.temp}}

استرداد تابلو مظفرالدین شاه در دستور کار قرار گرفت

استرداد تابلو مظفرالدین شاه در دستور کار قرار گرفت
کدخبر : 15642

مدیرکل موزه‌های وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایران می‌گوید فروش تابلوی پرتره مظفرالدین شاه در حراج کریستیز لندن غیرقانونی بوده و باید به این کشور استرداد شود.

هنرام‌روز: هفته گذشته گزارش‌هایی از مفقود شدن پرتره مظفرالدین شاه قاجار اثر کمال‌الملک نقاشی از کاخ گلستان تهران و فروش ان در حراج کریستیز توسط دکتر رضا کسروی و الناز بایرام نژاد و افشین پرورش منتشر شد.

واکنش اولیه مدیران این موزه و وزارت میراث فرهنگی ایران تکذیب این گزارش‌ها بود! 

با این حال، روز شنبه، اول مرداد، ایرنا به نقل از مرتضی ادیب زاده، مدیرکل موزه‌های وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایران نوشت: «بر اساس نتایج بررسی‌ها، نام تابلو و مشخصات دقیق آن از جمله ابعاد (همراه با قاب) در دفتر سال ۱۳۱۲ ثبت شده است، اما جزو اموال بنای موسوم به خوابگاه (اندرونی ناصرالدین شاه) ثبت شده است و نه کاخ اصلی و تالار برلیان. قطعا تابلو متعلق به کاخ گلستان است و در فاصله سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۶۱، از مجموعه کاخ خارج و بعدها از طریق قاچاق به خارج از کشور منتقل و به فروش رفته است.

آقای ادیب زاده از آغاز تلاش برای بازگرداندن این تابلو خبر داده و به ایرنا گفته: «در حال حاضر، آنچه حائز اهمیت است، خروج غیر قانونی اثر است. از این رو این اداره کل بر اساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین‌المللی، اقدام لازم جهت بازگرداندن اثر مذکور را در دستور کار قرار داده است».

اقای ادیب زاده در اینستاگرامش نکاتی را در خصوص این نقاشی منتشر کرد که در ادامه می‌خوانید: 

نکته اول: نام تابلو‌ و مشخصات دقیق آن از جمله ابعاد (همراه با قاب) در دفتر سال ۱۳۱۲ ثبت شده است، اما جزو اموال بنای موسوم به خوابگاه (اندرونی ناصرالدین شاه) ثبت شده است و نه کاخ اصلی و تالار برلیان.

نکته دوم: به نظر می‌رسد پیش از سال ۱۳۱۲ تابلوهای شاهان قاجار در اوایل دورهٔ پهلوی اول از تالار برلیان خارج شده و به بنای خوابگاه منتقل شده‌اند.

نکته سوم: در دفتر سال ۱۳۱۷ مجدداً این تابلو جزو اموال انتقالی از خوابگاه به کاخ گلستان ثبت شده است.

نکته چهارم: در دفاتر سال ۱۳۶۱ که مربوط به وزارت فرهنگ و هنر وقت است، هیچ‌ نشانی از نام تابلو‌ مذکور نیست.

نکته پنجم: قطعا تابلو متعلق به کاخ گلستان است و در فاصله سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۶۱، از مجموعه کاخ خارج و بعدها از طریق قاچاق به خارج از کشور منتقل و به فروش رفته است.

نکته ششم: کارشناسان حراج کریستیز می‌بایست قبل از برگزاری حراج، این تابلو را از ایران استعلام می‌کردند.

نکته هفتم: در حال حاضر، آنچه حائز اهمیت است، خروج غیر قانونی اثر است. از این رو این اداره کل بر اساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بین‌المللی، اقدام لازم جهت بازگرداندن اثر مذکور را در دستور کار قرار داده است.

 

ارسال نظر:

  • پربازدیدترین ها
  • پربحث ترین ها