آشنایی با فستیوال فیلم ونیز

کدخبر :
4967
مترجم:
محمد براتی
جشنواره بینالمللی فیلم ونیز در ابتدا انشعابی از نمایشگاه دوسالانه هنر ونیز در سال ۱۹۳۲ کار خود را شروع کرد اما به دلیل استقبال خوبی که از آن صورت گرفت، از سال ۱۹۳۵ میزبان آثار مختلف سینمایی جهان قرار گرفت.
ونیز را شاید بتوان یکی از اعجاب انگیزترین شهرهای جهان نامید، شهری بر روی آب در کشوری با تار و پودی تاریخی و مرجعی برای تفکر و هنر، که هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جلب میکند. اما ونیز علاوه بر گردشگران معمول خود هر ساله طیف وسیعی از علاقه مندان به هنری منحصر به فرد را نیز به خود جلب میکند، هنر هفتم. درست حدس زدید، ونیز در واقع مأمن اولین و قدیمیترین و البته یکی از معتبرترین جشنواره های بین المللی فیلم جهان است. جشنواره بین المللی فیلم ونیز (Venice Film Festival) در واقع اولین بار به عنوان انشعابی از نمایشگاه دوسالانه هنر ونیز، در سال ۱۹۳۲ کار خود را شروع کرده و به جهت استقبال بینظیری که از آن صورت گرفت از سال ۱۹۳۵ هر ساله میزبان آثار مختلف سینمایی جهان بوده است.
این جشنواره که هر ساله از اوایل شهریور ماه شروع به کار کرده و برای ده روز به کار خود ادامه میدهد، به جهت موقعیت مکانی ویژه شهر ونیز و ترکیبی که از هنر و سنت هنری شهر به دست میدهد، طیف گسترده ای از علاقه مندان و حرفه ای های صنعت سینما را به خود جلب میکند. در ادامه به معرفی بخشهای متفاوت این جشنواره بین المللی خواهیم پرداخت:
۱. بخش رقابتی
در این بخش همانند دیگر جشنواره های معمول، فیلم های سینمایی بلند از سراسر جهان برای بدست آوردن جوایز این جشنواره به رقابت میپردازند. در این بخش حداکثر تعداد ۲۰ فیلم به رقابت میپردازند و جایزه اصلی شیر طلای جشنواره فیلم ونیز به فیلم برگزیده این دسته اختصاص داده میشود. از دیگر جوایز اهدایی در این بخش میتوان به شیر نقره ای اهدا شده به بهترین کارگردانی، جایزه بزرگ هیئت داوران به فیلم برگزیده، جام ولپی به بهترین بازیگر زن و مرد و اوسلای طلایی به ایفای نقش در ابعاد تکنیکی آثار سینمایی مانند تصویر برداری و موسیقی فیلم، اشاره کرد.
۲. بخش افق
ورود به این بخش برای تمامی ژانرهای سینمایی آزاد میباشد همچنین این بخش نسبت به روندهای جدید رویکرد بازتری داشته و معمولا در آن فیلم سازان تازه کار و یا آثار خلاقانه به نمایش در میآیند. در بخش افق تعداد حدودی بیست فیلم کوتاه نیز با یکدیگر به رقابت میپردازند. جوایز این بخش شامل جایزه افق برای فیلم های سینمایی بلند مدت، جایزه ویژه هیئت داوران افق برای فیلم های بلند، جایزه افق برای فیلم های کوتاه و جایزه افق برای فیلم های نیمه بلند اشاره کرد.
۳. بخش غیر رقابتی
در این بخش آثار سینماگران شناخته شده در کنار آثار سینماگران تازه کار، آثار مستند و فیلم هایی که به زوایایی تازه و بدیع فرمی و محتوایی میپردازند به نمایش در میآیند.
۴. ونیز کلاسیک
توجه جشنواره در این بخش به پخش آثار سینمایی کلاسیک بازیابی شده جهان معطوف میباشد.
۵. اسکونفینی
در این بخش فیلم هایی از ژانرها و طول پخش متفاوت، به نمایش در میآیند. در این بخش فیلم های مستقل، تجربی، هنری و حتی سریال های تلوزیونی حضور دارند.
۶. واقعیت مجازی ونیز
در این بخش تعداد حداکثری ۳۰ آثار نمایشی که در آن ها از تکنولوژی واقعیت مجازی استفاده شده است با هر طول پخشی به رقابت میپردازند و در نهایت جوایزی به آثار برگزیده در این بخش تعلق میگیرد.
بخش های موازی
هفته منتقدان
در این بخش تعدادی فیلم به انتخاب سندیکای ملی منتقدان فیلم ایتالیا به نمایش در میآید.
روزهای ونیز
در این بخش حدود ۱۰ تا ۱۲ فیلم به انتخاب انجمن فیلمسازان ایتالیایی و انجمن کارگردانان و تهیهکنندگان مستقل نمایش داده میشوند.
بازار فیلم
علاوه بر بخشهای بالا، جشنواره فیلم ونیز برنامههای مروری بر آثار برای تجلیل از فیلمسازان و چهرههای برجسته دنیای سینما برگزار میکند. همچنین بازار فیلمی به نام دفتر صنعت در این جشنواره برای تهیهکنندگان و شرکتهای فروش فیلم برگزار میگردد.
شرایط و زمانبندی ارسال فیلم به جشنواره
جشنواره بین المللی فیلم ونیز هر ساله در اوایل شهریور ماه کار خود را آغاز کرده و تا ده روز ادامه پیدا میکند. علاقه مندان برای حضور در این جشنواره بین المللی میتوانند از دوازدهم بهمن ماه تا ۲۲ خرداد ماه برای ثبت درخواست ورود آثارشان در جشنواره فیلم ونیز به پایگاه اینترنتی این جشنواره به آدرس www.labiennale.org مراجعه نمایند.
شرایط ارائه فیلم به جشنواره فیلم ونیز
تمامی فیلم های ارائه شده باید در دوازده ماه گذشته منتهی به تاریخ شروع جشنواره ساخته و به اتمام رسیده و نباید در هیچ قالب دیگری در بخش های مختلف ادوار قبلی جشنواره فیلم ونیز به نمایش در آمده باشند. همانطور که در فرم ثبت نام برخط جشنواره آمده است از کارگردانان آثار خواسته میشود تا شرح حال خود را به جهت مصارف تحقیق و مستند سازی با جشنواره در میان بگذارند. همچنین فیلم های ارائه شده در جشنواره نباید هرگز قبلا به نمایش عموم در آمده یا در جشنواره های دیگر وارد شده باشند.
فرمت های مورد قبول
فیلم های ارائه شده به جشنواره تنها در فرمت های دیجیتالی، فیلم های ۳۵ میلیمتری و فرمت های دیجیتالی واقعیت مجازی، مورد تایید میباشند. اما فیلم های ارائه شده برای بخش اسکونفینی با تایید مدیریت جشنواره فیلم ونیز میتوانند در فرمت های دیگر نیز ارائه شوند.
هزینهها
به مانند دیگر جشنواره ها، جشنواره فیلم ونیز نیز برای قبول درخواست های ارائه فیلم هزینه هایی را در نظر گرفته است. از این روی هزینه ثبت فیلم های سینمایی بلند و آثار واقعیت مجازی ۱۲۰ یورو و هزینه ثبت فیلم های کوتاه ۶۰ یورو میباشد. با این حال هزینه ها از تاریخ دهم خرداد ماه بالاتر رفته و به ۱۴۰ یورو برای فیلم های بلند و ۸۰ یورو برای فیلم های کوتاه میرسد، همچنین هزینه ثبت آثار واقعیت مجازی پس از ۲۵ اردیبهشت ماه نیز به ۱۴۰ یورو میرسد. این هزینهها تحت هیچ شرایطی قابل عودت نمیباشند.